עבודה מהבית. למידה מהבית. קניות מהבית. צריכת תרבות מהבית. נדמה שמשבר הקורונה, אשר ריתק מיליוני אנשים ברחבי העולם אל ביתם, הוכיח שוב: אני מחובר – משמע, אני קיים. במאה ה-21 אנו מוקפים בתקשורת מהירה ומתקדמת, אלא שישנן רשויות שעבורם הפתרונות המוכרים אינם מספקים. לאחרונה אישר משרד התקשורת את השימוש בטכנולוגיית הגלים המילימטריים, המצליחה להביא את תשתיות התקשורת המתקדמות גם ליישובים שעד עתה סבלו ממחסור בהן. הצצה לפתרון פורץ הדרך אותו מנגישה משכ"ל לרשויות המקומיות, אשר הופך את חזון ה- "WiFi לכולם" מחלום רחוק למציאות.
365 ימים בשנה. 24/7. בשגרה ובחירום. עובדי הרשויות המקומיות נדרשים לתת מענה מתמיד, מיידי ואיכותי לתושבים. לשם כך נדרשת תקשורת יעילה בין הגורמים השונים, ובזמן אמת. משבר הקורונה האחרון הוא רק דוגמה אחת בסקאלה ארוכה של תרחישי חירום, שעימם רשויות מוניציפאליות נדרשות להתמודד. רעידת אדמה, צונמי, או מלחמה חלילה – כל אלו הם תסריטים ידועים, וכל רשות מכינה את עצמה לפינוי וטיפול בנפגעים בעת אירוע סביבתי. מחלקות החירום, בשיתוף כל הגורמים הרלוונטיים, מבצעות אימונים ותרגולי חירום כדי לפעול בצורה מיטבית. אך ברור לכולם שבזמן אמת, מידת המוכנות תבוא לידי ביטוי רק אם יוכלו לעבוד על גבי תשתיות מספקות. על אף שאנחנו נמצאים במאה ה- 21, ישנם מקומות בארץ אשר לא הונחו בקרבתם תשתיות התקשורת הפיזיות, דבר המונע את הגעת חיבור האינטרנט אליהם. פתרון הגלים המילימטריים אינו מצריך חפירה פיזית בקרקע או השקעה כספית גבוהה ומגיע לכל נקודה ברשות מהווה פריצת דרך ומאפשר חיבור לכ-ו-ל-ם.

דמיינו עולם ללא כבלים
גלים מילימטריים הינם גלים אלקטרומגנטיים קצרים, הנמצאים בין ספקטרום התדרים. עיקר הרעיון הוא העברת מידע רב בין תחנות הנמצאות במרחק קצר אחת מהשנייה באופן אלחוטי, ללא צורך בכבלים או סיבים אופטיים. יתרונם של הגלים המילימטריים נובע מהעובדה, שבניגוד לתשתיות פיזיות של סיבים אופטיים והתקנת אנטנות סלולריות "רגילות", ניתן להציב תשתית זו בכל מקום, ולחבר אותה לתשתיות קיימות. כל זאת בעלות נמוכה יחסית ובלוחות זמנים קצרים. סך היתרונות של טכנולוגיית הגלים המילימטריים מאפשר יצירת פלטפורמה חלופית ראויה לחיבור רשת, היעילה במיוחד לחיבור מקומות מרוחקים או כאלו שעבורם תהליך הטמנת הסיבים האופטיים הוא תהליך יקר ומסובך.
לעיתים, גם ביישובים מרכזיים מתגלים סיבוכים משפטיים או בירוקרטיים אשר מונעים פריסה יעילה של ה"תחנה האחרונה" (בתי העסק או התושבים), המצריכה אישורים רבים ומורכבים. השימוש בגלים מילימטריים מאפשר לעקוף את כל אותם מכשולים בירוקרטיים, ולבסס תשתית אינטרנט מהירה ויעילה בכל מקום שנוכל לדמיין.
רשות מחוברת - רשות מתפקדת
לאחר שאושרה ע"י ארגון התקשורת האירופי, ה- FCC האמריקאי ומספר רב של מדינות בעולם, הטכנולוגיה המדוברת עשתה עלייה והגיעה גם לישראל. בשנת 2018 אישר משרד התקשורת את השימוש בגלים מילימטריים. עיריות נהריה, רעננה ולאחרונה ערערה בנגב הצטרפו לפרויקט והתקינו בשטחן תשתית עבור שימוש בגלים מילימטריים, המשתלבת ומתווספת אל תשתיות התקשורת הקיימות.
תשתית הגלים המילימטריים מציעה מערכת ניהול מתקדמת, המאפשרת ניטור של המשתמשים: ניתן לקבוע טווחי פעילות, לסנן תוכן ולקבוע כלים להגנות סייבר. בנוסף, מציעה הטכנולוגיה החדשנית מענה מיטבי למקרים של הפסקות חשמל: במקום להסתמך על גנרטורים המספקים הגנה לזמן קצר יחסית, יכולה הרשות המקומית לקבוע את קיבולת המערכות ואת מתח הגיבוי, כך שיאפשרו זמן פעילות רציף וממושך.
לדברי רויטל אלון, סמנכ"לית במשכ"ל, ברמה המוניציפלית, התקנת תשתית גלים מילימטריים מאפשרת גישה לרשת העירונית הפנימית עבור אתרים מרוחקים, ובנוסף מעניקה גישה ל- WiFi עבור מוסדות ומרחבים ציבוריים, ביניהם בתי ספר, ספריות, חופים, פארקים וכן הלאה. באמצעות המכרז שפרסמה משכ"ל ואושר לאחרונה, ניתן בלוחות זמנים קצרים יחסית, לפרוס רשת רחבה המאפשרת שליטה ובקרה על מערכות מתקדמות: החל מניטור מצלמות אבטחה ותנועה או רמת זיהום אוויר, ועד ייעול מערך פינוי האשפה באמצעות מערכת פחי אשפה חכמים. ככל שהרשות מחזיקה במספר רב יותר של מוקדי ניטור האוספים מידע, היא תוכל להשיג ולנתח את הנתונים שיעזרו לה לעשות שימוש יעיל ומיטבי במשאבים. על כן לפרויקט מסוג זה ישנן השלכות חיוביות רבות, המתכתבות עם עולם המושגים של חזון העיר החכמה.
בד בבד, ככל שמספר גדול יותר של תושבים יהיה מחובר לרשת, הקשר בין התושב לרשות יהיה ישיר ואפקטיבי יותר. הקשר המקוון השוטף בין הרשות לתושב מאפשר לתושב לשלם ארנונה מבלי לצאת מהבית, לקבל אינפורמציה על אירועים המתקיימים ברשות או להגיש מסמכים ובקשות להיתרים אונליין – הכול נעשה ישירות בפורטל הרשות. על אחת כמה וכמה חשוב הקשר הישיר עם התושבים בשעת חירום, אז השליטה והבקרה על מוקדי ניטור שונים יכולים להוות אינדיקציה ראשונית על מימדי התרחשות ולעזור לעובדי הרשות בטיפול בתרחיש עצמו ובהעברת אינפורמציה מיידית. כמו כן, התקשורת הרציפה בין כל הגורמים המטפלים בצורה מקוונת יוצרת תיאום שמגביר את האפקטיביות בשטח. לעתים, רמת התיאום והתקשורת בין הגורמים עשויה לחרוץ גורלות.
מחוברים בימי קורונה
התפרצות נגיף הקורונה שהחלה בסין ושהגיעה לישראל בסוף פברואר 2020 יכולה להדגים עד כמה חשוב החיבור האינטרנטי בכל מקום. הרשויות המקומיות נמנעו מלבוא במגע ישיר עם התושבים, ונדרשו לרמת תקשורת גבוהה יותר מרחוק. במקומות שבהם לא התאפשרה תקשורת רציפה עם התושבים, כמו במקרים של אוכלוסיית האזרחים הוותיקים הבודדים או אזרחים המשתייכים לחברה החרדית, פיקוד העורף נאלץ לעשות שימוש במשאבים רבים ויקרים יותר על מנת למפות את הצרכים שעלו מהשטח. אמנם מקרים אלו לא נבעו בהכרח מבעיות תשתית, אך הם בהחלט מאפשרים להסיק מסקנות ביחס להשלכות מרחיקות הלכת של ניהול משבר תוך ניתוק תקשורתי.
בעולם בו התקשורת האינטרנטית היא הכרחית ומשפיעה על מגוון תחומים בחיי התושב, שימוש בטכנולוגיית הגלים המילימטריים מהווה פריצת דרך משמעותית וחשובה. אנו במשכ"ל, דואגים להביא לרשויות המקומיות את פתרונות התקשורת המתקדמים ביותר ומספקים עבורן מעטפת שירותים כוללת, באמצעות ספקים מהשורה הראשונה. השימוש בכלי החדשני הזה יעזור לרשויות המקומיות להישאר מחוברות במהלך עבודתן בשגרה ובחירום, בכל תרחיש, מורכב וייחודי ככל שיהיה.