שמן של ערים גדולות נקשר לעתים קרובות עם מושגים כמו צפיפות, זיהום אוויר, פקקים, כאוס ורעש. אלא שלצד אלו, ערים הן גם הלב הפועם של הפעילות העסקית, מרכזי תעסוקה, חינוך וחדשנות. הן בעלות תפקיד מפתח בקידום קיימות, הכלה כלכלית וחברתית והתגברות על אתגרים סביבתיים וחברתיים. מעניין להבחין שדווקא ריכוז אוכלוסיות גדולות בערים, הוא שמאפשר שמירה על הריאות הירוקות אשר כה נחוצות לנו.
ערים שואפות להפוך למקומות אטרקטיביים עבור תושבים, עסקים ומבקרים. הן מבקשות להפוך למוקד אינטראקציה חברתית וקהילתיות, לעורר תחושת שייכות ולאפשר איכות חיים.
מאז המהפכה התעשייתית, במסגרתה נהרו אוכלוסיות עצומות אל הערים, תהליך העיור אינו פוסק. חוקרים מעריכים כי עד שנת 2050 כ- 70% מאוכלוסיית העולם תתגורר בערים. לכן, אין פלא, שבעידן הנוכחי בו אנו חיים, ערים חכמות הפכו לדבר המתבקש הבא.
נדמה שקשה להסכים על הגדרה אחת פשוטה לעיר חכמה, מתוך אינספור הגדרות שונות ומגוונות הקיימות בנושא. האם נכון לומר שמדובר ביחסי הגומלין בין טכנולוגיה וחדשנות מתקדמת? האם היא מקום בו רשתות ושירותים מסורתיים הופכים ליעילים יותר באמצעות שימוש בטכנולוגיות דיגיטליות? או שמא היא שילוב בין תשתיות לטכנולוגיה, בין פעילות מוניציפלית לדינמיות טכנולוגית?
למעשה, כל ההגדרות דומות זו לזו ונוגעות באותן נקודות. לכן, ניתן לסכם ולומר שעיר חכמה היא עיר בה נעשה חיבור בין יוזמות שונות וחדשניות, על מנת להשיג מטרות כגון שדרוג השירות לתושב, חיזוק ועידוד קיימות, שיפור הניידות, הנגישות והתחבורה ברחבי העיר וכד'.
מבחני אינטליגנציה לערים? כמובן שלא, אך ישנם מספר מרכיבים ואלמנטים שחייבים להתקיים על מנת שהתושבים והרשות המוניציפאלית אכן יזכו ליהנות מהיתרונות שהעיר החכמה מציעה.
ראשית, מידע הוא לב לבה של העיר החכמה. בימינו, אין ספק שהיכולת לאסוף מידע רב ובמהירות מעולם לא הייתה טובה יותר, וכך גם יכולת הניתוח שלו. תארו לכם רבבות של חיישנים ומצלמות המפוזרים בעיר, שמדווחים על אירועים שונים המתחוללים בזמן אמת. המידע מוזרם במהירות אל מערכות השליטה והבקרה של העיר, המנתחות אותו ומספקות מענה זריז, יעיל וכמעט מיידי. השימוש במידע לא רק הופך את החיים בעיר לקלים יותר, אלא גם שומר על ביטחונם ושלומם של התושבים.
מרכיב חשוב ביותר של העיר החכמה, הוא הנגשת שירותי הרשות המוניציפאלית באמצעות פלטפורמות דיגיטליות, יישומונים סלולריים וכיוצ"ב. אמצעים אלו מאפשרים לתושבים להתעדכן בנעשה בעיר באופן מיידי, לדווח על אירועים שונים או מפגעים, לשלם את חשבונותיהם באופן מקוון וכד'.
תחבורה חכמה היא אלמנט נוסף, שאין עוררין על היותו משמעותי והכרחי בהפיכת עיר לחכמה. תחבורה ציבורית משופרת, פתרונות חנייה חכמים, תשתיות טובות יותר עבור הולכי רגל ורוכבי אופניים, מערכות היסעים מקוונות ועוד. כל אלה יאפשרו, לתושביה ומבקריה של העיר, ניידות נוחה, קלה ומהירה יותר.
קיימות ושמירה על איכות הסביבה הן כבר חלק בלתי נפרד מחיינו במאה ה-21, והן נדבך משמעותי התורם לשיפור החיים באופן מידיי. ובהסתכלות קדימה: במטרה לדאוג לעתיד טוב יותר.
עיר חכמה היא מקום בו נושאים אלה עומדים במרכז סדר היום - פינוי אשפה חכם, מתקני מיחזור, בנייה ירוקה, מתקני השכרת אופניים וכלי רכב לא ממונעים על מנת להפחית את השימוש ברכבים מזהמים, הוספה והרחבת "ריאות ירוקות" כדי לצמצם את זיהום האוויר ולייפות את חזות העיר וכיוצ"ב. דרכים אלו הן רק דוגמאות ספורות, הממחישות כיצד עיר חכמה היא עיר ירוקה, בה החיים הופכים לנעימים ובריאים יותר.
עוד ועוד ערים בעולם מאמצות את תפיסת העיר החכמה לחיקן ומיישמות אותה, תוך כדי שיפור מתמיד של הנדבכים והאלמנטים השונים והמשמעותיים של עיר כזו.
ב-2019 נבחרה לונדון לעיר החכמה ביותר בעולם, כאשר ניו יורק ואמסטרדם נמצאות רק מעט מאחוריה. שלוש הערים הללו מדגימות כיצד שילוב של ידע, שימוש בטכנולוגיה, תכנון עירוני ותחבורה חכמה הופך אותן לערים חכמות ומתקדמות. בפועל, הדבר מביא לכך שאיכות חייהם, רווחתם ובטיחותם של תושביהן רק הולכות ומשתפרות.
גם בארץ ערים חכמות הולכות וצוברות תאוצה, כאשר ב-2014 תל אביב אף זכתה בתואר העיר החכמה ביותר בעולם, בזכות הקמת מערכת מידע מקוונת לתושביה. גופים שונים, הן ציבוריים והן פרטיים, פועלים להגביר את המודעות בארץ לצורך בערים חכמות, וניתן לראות כיצד ערים שונות ברחבי הארץ מקדמות את הנושא ומיישמות בפועל דרכים, שמטרתן להפוך את הערים בהן אנו גרים – לחכמות יותר.
אין ספק, שקצב החיים וההתקדמות המהירים של המאה ה-21 מוליד צורך בסביבה חדשנית, שתספק מעטפת של פתרונות ואמצעים שישפרו את איכות חיינו. מעטפת זו טומנת בחובה גם את ההבטחה לעתיד מוצלח יותר, נקי יותר ובטוח יותר עבורנו ועבור ילדינו.