יש לך שאלה?
בקרוב יתקבל פטור

הגג של השכן ירוק יותר: המהפכה הסולארית ברשויות המקומיות


אייקון וואצפ אייקון פייסבוק אייקון לינקדאין אייקון מייל

איך מפיקים חשמל זול, נקי ואמין מאנרגיית השמש? מה צריך לדעת כשמתקינים מערכת - פוטווולטאית על גג מבנה ציבורי? עם חצי מיליארד שקל ערבויות ממפעל הפיס ומעטפת שירותים  מלאה של החברה למשק וכלכלה, כל שנותר לרשות המקומית הוא למסור את כתובת המבנה, ואת התוצאות כבר נראה מחשבון החשמל ועד לאטמוספירה.

 

רצף של אירועים קיצוניים במזג האוויר, יחד עם הזינוק הצפוי בביקושים לחשמל, לא מותירים עוד מקום לספק: העולם חייב לעבור לאנרגיה ממקורות מתחדשים, ויפה שנה אחת קודם. בישראל, ארץ שטופת שמש, יש לכך גם משמעות כלכלית ברורה.

בשנים האחרונות ירדו במידה ניכרת עלויות ההפקה של חשמל באמצעות אנרגיה מתחדשת, מה שהופך את הסיפור למשתלם במיוחד ומביא עוד ועוד צרכנים פרטיים להתקין פאנלים סולאריים על גג הבית או העסק. ומה שנכון למשפחה נכון שבעתיים לרשות המקומית, שכעת גם עומדים לרשותה מסלולי מימון באמצעות קרנות ומענקים לעידוד השימוש באנרגיה סביבתית.

 

איך קורה הפלא

קצת נתונים: את כמות האנרגיה ששולחת השמש לכדור הארץ בשעה ניתן להשוות לצריכת החשמל של כלל האנושות בשנה. על פי הערכות שונות במשק החשמל, מערכת סולארית ביתית של 10 קילו-ואט יכולה לחסוך פליטה של עד 10 טונות גזי חממה לאוויר מדי שנה, או 250 טונות לאורך 25 שנות פעילותה המובטחות – בהחלט לא עניין של מה בכך.

מהו הבסיס לפלא הזה, שנחשב ל"גביע הקדוש" של המדע במשך מאות שנים (וזיכה את אלברט איינשטיין בפרס נובל)? המרת אנרגיית השמש לחשמל זול, נקי ואמין מתבססת על אפקט פוטו-וולטאי (ומכאן ראשי התיבות המוכרים PV). מבלי לצלול לפיזיקה למתקדמים, הרעיון הוא שהפוטונים, אותם חלקיקים המגיעים אלינו עם קרני השמש דרך שכבות האטמוספירה והעננים, טעונים באנרגיה. הם פוגשים את הלוח הסולארי המותקן על הגג ומורכב משתי שכבות של חומרים מוליכים למחצה, לרוב סיליקון.

המפגש הזה גורם לשחרור אלקטרון אשר נקלט במעופו באלקטרודה – זהו זרם חשמלי ישיר (DC). כדי שרשת החשמל הביתית או המסחרית תוכל לעשות בו שימוש, הממיר הופך אותו לזרם חילופין (AC). דרך התממשקות למערכות בקרה חכמות, ניתן לשלוט בניתוב הזרם או לאגור אותו בסוללה.    

החשמל שהופק על הגג משמש תחילה את הנכס עצמו – אם זה בית פרטי, בית ספר או מגרש כדורסל. היה ונוצר חשמל עודף, אפשר להעביר את היתרה לשימוש חברת חשמל. לשם ההתחשבנות עמה נקבע כי עבור המערכות הפוטו-וולטאיות יותקן בנכס מונה נפרד. 

 

 

 

לרשת את הרשות

מדינת ישראל התחייבה לצמצום בפליטת גזי החממה ובשימוש בדלקים פוסיליים מכילי פחמן, כמו פחם, נפט וגז טבעי. ל-2030 הוגדר יעד שאפתני של 30 אחוזים ממשק החשמל הנשענים על אנרגיות מתחדשות (שמש ורוח). המסלול לעבר היעד הזה עובר קודם כול ברשויות המקומיות.  

כיוון שההשקעה במערכות הסולאריות מחזירה את עצמה ולמעשה הופכת לרווחית רק כעבור מספר שנים, המדינה החליטה לעודד אותה בסקטור הפרטי והעסקי באמצעות חבילה של הטבות מס, הלוואות נוחות, הסדרים מיוחדים עם רשות החשמל ועוד. מול הרשויות המקומיות מדובר בעיקר במענקים. באחרונה החליט מפעל הפיס בשיתוף משרד האנרגיה להעמיד לשם כך קרן של חצי מיליארד שקל כערבויות לצורך קבלת הלוואות, אשר אמורה להוות תמריץ משמעותי למהלך הארצי.           

חשוב לזכור שהמעבר לאנרגיה מתחדשת הוא חלק מרכזי בתפיסה אנרגטית סביבתית רחבה יותר ברשויות המקומיות. זו כוללת גם מעבר לתאורה חסכנית באנרגיה, כמו תאורת לד במבני ציבור ובמרחב הציבורי, ומודעות גוברת להקשר הסביבתי הרחב שהרשויות עוסקות בו: שיפור מיקרו-אקלים עירוני, יצירת חוסן בעתות משבר, הפחתת צריכה וטיפול מוסדר בפסולת, תחבורה בת קיימא ועוד. 

 

מענה מ-א' עד ת'

למרות חבילת המענקים, הסדרת התקנים והתיאום הבין-משרדי המשופר כיום סביב הנושא, תהליך המעבר לאנרגיה מתחדשת ברשות המקומית כרוך בבירוקרטיה רבה: ביצוע סקרים מקצועיים, מכרזים שונים , השגת אישורים, בדיקות הנדסיות, פיקוח ותחזוקה מתמשכת,

לדברי יובל בודניצקי סמנכ"ל פיתוח ותשתיות בחברה למשק וכלכלה: "מעבר לבירוקרטיה, התחום הזה "חם" ותחרותי מאודעוד ועוד מתקינים מתדפקים על דלתותיהם של מהנדס העיר או הגזבר ומציעים את מרכולתם. לא תמיד קל לזהות מי מהם מנוסה ואחראי דיו, ומי מוריד מחירים על חשבון האיכות ולעיתים גם הבטיחות. ככלל, סוגיית הבטיחות מחייבת התייחסות מיוחדת, הן בהצבת הלוחות עצמם והן בכל הקשור בקרינה – ובפרט כשמדובר בהתקנת מערכות על גבי מוסדות חינוך,. להכל פתרונות טכנולוגיים ברורים ומוכחים, נדרש רק ניהול מנוסה ומקצועי".   

החברה למשק וכלכלה מספקת מענה מקצועי מקיף: מאפיון המערכת לפי גודל הגג; דרך הסדרת שטח הגג עליו תותקן המערכת(לעיתים יש צורך בהעתקת מזגנים ומערכות שונות) ולבסוף, התקנת המערכות בשיטות מתקדמות (ללא פגיעה באיטום הגג); ועד להשלמת הפרויקט בחיבור למונה של חברת החשמל.

בשנים האחרונות צברה משכ"ל ניסיון מעשי רב בפרויקטים אלה והוא תורגם ישירות לפרק במכרז שפורסם על ידי החברה, ואשר כמובן אושר על ידי משרד הפנים. ועומד לשימוש הרשויות המקומיות. לאחר שלב ההתמחרות וחתימת חוזה ההתקשרות, מספקת משכ"ל מעטפת רחבה של שירותים כגון: סימולטור כלכלי, הפקת דו"חות, ביצוע בדיקות וקבלת אישורים; בדיקה וסיוע בדיווח החשבונות לגורמים המתקצבים; ליווי הליכי האסדרה מול חברת החשמל עד לחיבור המערכת וקבלת המתקן, ואף בדיקה של תפוקות המערכת והתאמתה לתכנון. וכמובן משכ"ל מוודאת כי למערכות אחריות  של 10 שנים על הממירים ו-22 שנה על תפוקת הפאנלים (12 שנים – תפוקה של 90%, ועוד 10 שנות התחייבות לתפוקה של 80%).      

 

כבר לא שאלה של "אם" אלא "מתי וכמה"

המודעות לחשיבות החשמל הירוק, דרך התקנה של מערכות PV על גג מבני ציבור ברשויות המקומיות, הולכת וגוברת. ברוב המקרים זו כבר לא שאלה של "אם", אלא "מתי" או "איזה סכום נוכל להקצות לזה". הקרנות הייעודיות וההחזר המובטח להשקעה הופכים את המהלך הסביבתי החשוב הזה למשתלם ובר ביצוע, ולכך תורם גם שיתוף הפעולה היעיל בין גופי הממשלה לשלטון המקומי. את התוצאה המיידית נראה כבר בחשבון החשמל. באשר לתוצאות ארוכות הטווח, האטמוספירה היא הגבול. 

 

יכול לעניין אותך גם